Vandaag is oranje…

Sorry Willem Alexander, maar oude gewoontes zijn zo moeilijk af te leren. Ik betrap me er regelmatig op dat ik het over Koninginnedag spreek, terwijl het inmiddels alweer het derde Koningsdagfeest wordt, laten we hopen op mooi weer zeker voor al die kinderen op de kleedjesmarkten.

Voor dit jaar houden wij het oranje, zoonlief gaat biologische pompoenen, Hokkaido, verkopen uit eigen kweek. We hebben de pompoenen rond half april in de koude kas voor gekweekt. Heb je bij hem een pompoen gekocht dan staat hieronder hoe je deze Koningspompoen moet verzorgen.

Een pompoen heeft veel ruimte nodig. De planten kunnen kruipen, maar klimmen ook en en je moet dan per plant ongeveer 2 vierkante meter ruimte rekenen. Ze groeien op alle gronden, behalve op lichte zure zandgrond. Graaf een flink gat en gooi dat vol met oude stalmest en compost. Schep daar bovenop de eerder uitgegraven grond, waardoor je een soort bergje krijgt, en plant daarin de jongeling.

Deze baby geef je elke paar weken nog een handje mest. Wied onkruid handmatig weg en geef goed water geven in droge perioden, vooral; grote planten zijn dorstig. Snoeien is niet nodig en leid ranken die over paden groeien een andere kant op. Zorg dat in natte perioden de vruchten een beetje droog blijven om kans op rotting te verkleinen.

Oogst je pompoenen in september/oktober voor de nachtvorst want daar kunnen ze slecht tegen. Snijd de stengel door op ongeveer 5 centimeter van de vrucht. Vruchten die worden geoogst zonder stukje steel rotten sneller. Maak er maar veel lekkere maaltijden mee.


Follow my blog with Bloglovin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *