Stijl of stijlloos…

geplaatst in: Herfst | 0

Daar zie ik ze dan toch verstopt tussen al dat groen, mijn mooie herfsstijlozen verassen me ieder jaar weer. Zelf zie ik ze zelden bij mensen in de tuin staan, maar ze zijn zo prachtig en het worden er ieder jaar weer meer. Je hebt veel soorten bollen en knollen, van de bekende voorjaarsbloeiers als narcis, tulp en crocus, de zomerbloeiers als sieruien en gladiolen en natuurlijk de bekende winterbloeiers als sneeuwklokjes en winteraconietjes.

Dat je de meeste bollen en knollen in de herfst kan kopen en dus ook kan planten weet wel bijna iedereen, maar minder vaak zie je echter herfstbloeiende bollen, terwijl die juist wat extra’s geven aan de langzaam naar winter toe veranderende tuin. Van de in mijn ogen zeer stijlvolle Herfststijlloos, Colchicum, lijkt erg op de voorjaarsbloeiende crocus, echter zonder blad. Dat blad groeit in de vroege zomer en is vrij fors. Zorg er daarom voor dat dit tussen vaste planten wegvalt. Erg mooi kreeg ik ze niet op de foto, ze ogen wat flets, maar ze zijn mooi roze.

Andere herfstbloeiende bollen en knollen zijn natuurlijk dahlia’s, cyclamen en enkele crocussoorten (b.v. Crocus sativus en C. speciosus). Het bijzondere aan deze bolletjes is dat ze ook bloeien zonder eerst geplant te hoeven worden. Leg ze eens op een mooie schaal en je ziet van dichtbij hoe ze uitkomen, plant ze daarna in de tuin en zo geniet je er volgend jaar buiten van.


Follow my blog with Bloglovin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *