Net terug van vakantie en aan het vervellen…

Wat een prachtig gezicht mijn dakplataan doet zijn oude bast af en daaronder zit een mooi frisgroen nieuw laagje. Jaren geleden hadden we de keus, een parasol of een dakboom. De keuze viel vrijwel meteen op een dakplataan. Omdat we wel van een beetje anders houden kozen we er één met een kromme stam.

Deze lekkere vlotte groeier zorgde al snel voor mooi gefilterde zonlicht op ons terras. Zomers hangen er leuke lampionnetjes in en met de winterdag vetbolletjes en ander lekkers voor de vogels. In de kerstperiode komen de lampjes uit de kast en die worden na het oliebollen bakken met oud jaar weer netjes opgeborgen.

En nu vallen er spontaan grote plakken schors van de stam. Leuk om mooie tekeningen op te maken. Met het gevlekte uiterlijk van wittige, lichtgroene en grijzige vlekken is de Plataan makkelijk te herkennen. Hij groeit op praktisch elke grondsoort en je kan hem perfect in toom houden door te snoeien of knotten. Dit kan je het beste van de herfst tot het einde van de winter doen. Zelf wacht ik zo lang mogelijk, want ik vind hem anders te kaal om de hele winter naar te kijken. Snoei als het blad eraf is want de onderkant is pluizig en veel mensen hebben hier hinder van. Mocht hij echt te fors worden dan kan je hem weghalen. Het hout brand, als het droog is erg goed.


Follow my blog with Bloglovin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *