Lekker creatief met kleurrr…

geplaatst in: Tuinontwerp | 0

Oké ik heb zo mijn voorkeuren. Het liefst plant ik bijvoorbeeld een haag als erfafscheiding, maar een schutting kun je ook vergroenen door hem mooi laten begroeien met klimmers. Er zijn klimplanten die ook in de winter hun blad houden, waardoor je ook in de winter uitzicht hebt op een groene schutting. De meeste achtertuinen van nieuwbouwwoningen worden begrensd door een schutting; een ideale steun voor klimplanten! Het enige waar je rekening mee moet houden is of de klimplant zelf omhoog klimt of dat je hem een handje moet helpen.

Klimop (Hedera), wilde wingerd (Parthenocissus tricuspidata ‘Veitch Boskoop’), trompetklimmer (Campsis radicans) en onder andere klimhortensia (Hydrangea anomala petiolaris) klimmen zelf omhoog langs muren en schuttingen. Ze hebben hechtwortels waarmee de takken zich vastzuigen aan hun ondergrond. Vooral de klimop is een snelle klimmer die binnen een paar seizoenen een muur weet te bedekken. Bovendien houdt klimop in de winter zijn blad. Klimop, maar ook klimhortensia, kan in de schaduw; handig voor een schutting op het noorden. Heb je een zonnige plek en wil je een tropisch tintje kies dan voor de trompetklimmer met oranje of gele bloemen. Wilde wingerd kan in de halfschaduw of zon en staat weer vooral bekend om zijn prachtige herfstkleur.

Veel andere klimmers, zoals Clematis (bosrank) hebben hulp nodig om omhoog te klimmen. Je zet ze met bindmateriaal vast aan de schutting of een klimrek. Hebben ze de weg eenmaal omhoog gevonden, dan slingeren ze zich met behulp van hun ranken omhoog. Er zijn veel soorten Clematis, waaronder groenblijvende soorten. Deze Clematis bloeit meestal vroeg in het voorjaar, zoals Clematis armandii ‘Apple Blossom’ of ‘Snowdrift’. Heb je een schaduwklimmer nodig, denk dan eens aan geurende kamperfoelie, bijvoorbeeld Lonicera henryi ‘Copper Beauty’. Vuurdoorn (Pyracantha) kan ook in de schaduw, heeft stekels, bloeit wit en geeft in het najaar bessen in rood, oranje of geel waar vogels dankbaar van eten.

Maar je hoeft niet te kiezen, want een mengsel van verschillende soorten maakt het wel zo bijzonder, dus wees een beetje creatief met kleur…


Follow my blog with Bloglovin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *