Klassieke haag in een nieuw jasje…

geplaatst in: Herfst, Tuinontwerp | 0

De beukenhaag is populair in Nederland. Niet zo gek want de beuk, een inheemse boom in Europa, kan je goed tot haag snoeien. Hij wordt dan ook veel toegepast als groene omheining van tuinen. De groene beukenhaag, Fagus sylvatica, zie je meer dan de rode beuk, Fagus sylvatica ‘Atropunicea’. Maar doe eens gek en gebruik beide kleuren in een gemengde haag?

Een haag als omlijsting van je tuin; een prachtig gezicht én ook nog eens goed voor het dierenleven. Vogeltjes scharrelen eronder of vinden er een schuilplaats. Een beukenhaag houdt het verdorde blad vast in de winter. De bruine bladeren blijven zitten totdat het nieuwe blad in het voorjaar tevoorschijn komt. Gedurende de winter zitten vogeltjes zo lekker beschut en jij hebt geen last van inkijk. Dus echt een soort die alle seizoenen mooi is.

Beukenhagen zijn te krijgen in verschillende vormen. De goedkoopste is de beuk uit de volle grond. Dit wortelgoed is alleen leverbaar als de plant in rust is van november tot april. Daarnaast kun je het hele jaar door planten in pot kopen. Deze zijn wat duurder, maar je bent niet afhankelijk van een specifieke maand om aan te planten. Ook zijn er kant-en-klaar beukenhagen. Wil je dus snel een dichte haag dan is dit de oplossing. De kant-en-klaar hagen zijn trouwens ook ideaal om in pot te laten staan en rondom het terras te zetten. Vergeet dan niet ze genoeg water te geven!

Wil je eens wat anders dan kun je zowel groene als rode beuk, Fagus sylvatica ‘Atropunicea’ in één haag aanplanten. De hoeveelheid planten is afhankelijk van de hoogte – en dus leeftijd van de planten – die je wilt aanschaffen. Wil je snel een dichte haag, maak dan een dubbele rij en zet ze in driehoeksverband. Zorg ervoor dat je aan beide zijden ongeveer evenveel groene als rode beuken plaatst, echt om en om hoeft niet dat houdt het wat spannender. Wees dus een beetje creatief met de verhouding van groen staat tot rood, want anders krijg je een beetje een zebra-haag, persoonlijk vind ik dat niet zo mooi. Vorig jaar heb ik, bij een monumentale boerderij, een verhouding van 90% groen en 10% rood toegepast, krijg je een beetje boerenhaag. Van de 90% groen is 50% beuk en 50% haagbeuk, deze laatste staat ca. 2-3 weken eerder in het blad wel zo lekker voor je privacy. Voor vragen en advies sta ik altijd klaar, dus geef maar een belletje.


Follow my blog with Bloglovin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *