Hellllp, ik heb luis…

geplaatst in: Onderhoud je tuin, Vogels in je tuin, Voorjaar | 1


Ja hoor, jaren lang geen last van gehad en nu heb ik luis. Tenminste mijn beukenhaag (Fagus sylvatica) dan. Mijn haag heeft er overigens niet onder te lijden want hij is al ouder en alle vogels met hun jongen vinden het ook prima. Het was alleen wat minder toen we hem gingen snoeien, al dat geplak.

Als een jonge haag overigens last heeft van bladluis kan hij er wel hinder van ondervinden. Naast dat het blad niet zo fraai oogt kan er ook een groeistilstand, door zuigschade van de luizen, optreden en dat is natuurlijk wel jammer. Spuiten is dan een oplossing, maar daar ben ik zelf niet zo’n voorstander van. Je kan ook een biologisch middel toepassen. Een welbekend huis, tuin en keukenmiddel is een aftreksel van brandnetelsap. Laat de afgeknipte brandnetels een aantal dagen, liefst een week, trekken in water. Daarna zeven en op de bladeren spuiten (bijvoorbeeld met een plantenspuit of rugspuit) waar luis zit. Dit herhalen om de enkele dagen tot er geen luizen meer zijn.

Het ergste wegknippen is ook een optie, hij heeft toch een snoeibeurt nodig in juni, kan je later in het jaar de haag voor de laatste keer snoeien en gaat ie mooi strak de winter in. Mijn volgende blog gaat over veiligheid bij dit klusje.


Follow my blog with Bloglovin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *