Geveltuintje…

geplaatst in: Tuinontwerp | 0

Zelf ben ik gezegend met een heerlijke tuin, hij kan me eigenlijk niet groot genoeg zijn. Oké er komt natuurlijk wel wat onderhoud bij kijken, maar dat vind ik doorgaans heerlijk om te doen. Toch kan je als je geen echte tuin hebt ook wat met planten doen. Een balkon kan je heel goed vergroenen met mooie potten en bakken.

En woon je in een kale straat zonder voortuinen, denk dan eens aan een geveltuin, wat tegels of stenen uit de stoep en plantjes erin. Geeft meteen de buurt een hele uplift. Zet er naast vaste planten ook eens leifruit in, kan je straks genieten van heerlijke appels of peren, kijk wel uit dat de wortels de stoep niet omhoog drukken.

Ga wel even na of het mag van de gemeente waar je in woont, deze hebben zo hun eigen regels en wie weet krijg je er zelfs subsidie voor. Vaak moedigen ze je aan, want door de toename van verharding kan het regenwater op steeds minder plaatsen in de bodem zakken. Hoe meer water de bodem in, hoe beter het is, anders moet het het vaak overbelaste riool in. Naast dat geveltuintjes de straat een groener beeld geven hebben ze ook een positief effect op zowel de luchtkwaliteit (zeker in de stad) als op het fenomeen hittestress en diertjes vinden er voedsel en beschutting.

Vergroen de wereld, maar begin bij jezelf, tenminste als je het leuk vind.


Follow my blog with Bloglovin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *