Boom met puzzelpatroon…

geplaatst in: Beplanting, Tuinontwerp, Winter | 0

Bij het maken van een beplantingsplan moet je vooral weten wat er niet kan. Wat groeit er niet op de grondsoort in je tuin. Ok een beetje manipuleren kan best, maar meestal kom je dan jaren later erachter dat dit niet een lang leven is beschoren. Dan is belangrijk wat je mooi vindt, kleur blad, wintergroen of juist niet. Dit zijn allemaal afwegingen die je moet maken, best een klus hoor al zeg ik het zelf. Om het dan nog even wat lastiger te maken is het ook leuk om naast kleur, bloei, herfstkleur en vruchtdracht rekening te houden met de bast van een boom of struik.

 

Sommige bomen en heesters hebben prachtige stammen en stelen, deze kunnen echte eyecatchers in de wintertuin zijn. Heel bekend zijn de felrode stengels van kornoelje Cornus alba ‘Siberica’ of de oranje Cornus sanguinea ‘Midwinter Fire’.  Opvallend in de winter, maar mooi in alle seizoenen is de bast van esdoorn Acer davidii (de streepjesbast esdoorn) met bijna lichtgevende witte strepen. Een hele witte stam heeft de berk Betula utilis ‘Doorenbos’ en komt mooi uit tegen een groene achtergrond. De bast van de sierkers Prunus serrula is juist weer glimmend roodbruin.

Maar ook mijn levende parasol, een doodgewone dakplataan, kan er wat van. Hele plakkaten vallen eraf waardoor er een prachtig puzzelpatroon in groenbruine kleuren ontstaat.


Follow my blog with Bloglovin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *